CNC Fagor 8055 CNC Fagor 8055

Retrofit

Vi är specialister på retrofit av äldre maskiner och vi har genom åren byggt om svarvar, fräsar, revolverstansar, rörbockar, kantpressar, slipmaskiner m.m. Vi har i dagsläget mellan 150 och 200 egna retrofitmaskiner ute som vi byggt om, och ytterligare ett stort antal styrsystem som vi sålt för detta syfte. Dessutom har vi ett 1500-tal importmaskiner som varit utrustade med FAGOR CNC redan från början i vårt serviceområde. 

Vid retrofit kan vi ofta erbjuda lösningar i flera olika steg, beroende på kundens behov och önskemål. Allt från att ersätta ett trasigt DC-servo med ett nytt digitalt AC-servo med tillhörande motor, till en komplett uppgradering med CNC, axeldrivning, spindeldrift samt feedback och kringutrustning. Många gånger kan t.ex. det befintliga servosystemet användas för drivning av axlar och spindlar, då vi har möjlighet att styra de flesta äldre analoga system. Vi ser alltid till att föra en diskussion inledningsvis med kunden för att ta de rätta besluten om vilken nivå vi ska ligga på. 

Vi har alltid en tät dialog med kunden från det inledande skedet till överlämnandet och vi är mycket lyhörda för kundens önskemål och behov. T.ex. sker utveckling av PLC-programmet alltid i nära samråd med operatören för att maskinen skall bli så lätthanterlig och säker som möjligt, samtidigt som vi försöker optimera den totala funktionen för bästa tillgänglighet och produktivitet. Kort sagt; maskinen skall vara 100% skräddarsydd för både användare och uppgiften när vi är klara.

Utbildning

Vi blir ofta anlitade av maskinhandlare och slutanvändare att hålla kurser på olika maskiner. Det kan handla om en operatörskurs för en kund som just köpt en ny maskin, eller någon mer avancerad inriktning för servicetekniker där man mer ingående tittar på verktyg för felsökning, PLC, maskinparametrar m.m. Utformningen och innehållet i kursen bestäms alltid i samråd med deltagarna för att den ska bli så effektiv som möjligt.